Menu

Domov

Tipy pro správné stolování a soutěž o skvělé dárky od Vinofolu, jsou tu!

Tipy pro správné stolování a soutěž o skvělé dárky od Vinofolu, jsou tu!

LETNÍ FOTOSOUTĚŽ - UKONČENA, DĚKUJEME ZA ÚČAST!

Každopádně pokud se chcete dozvědět více o tom, jak stůl pro společenskou akci správně připravit, čtete dál!

 vinofol_7

PRAVIDLA STOLOVÁNÍ - JAK ZAČÍT A NA CO NEZAPOMENOUT?

Bez ohledu na to, jestli se jedná o stolování slavnostní, oficiální, rodinné, nebo domácí, pro tuto příležitost platí jistá pravidla. Podmínkou řádného stolování je zcela jistě pěkně upravený stůl a naše alespoň základní znalosti o společenské etiketě.

 

UBROUSEK PATŘÍ NA KLÍN

Pro slavnostní stolování bychom měli vybírat ubrousky o velikosti 40 x 40 cm. Ubrousky by měly být látkové nebo vyrobené ze speciální netkané textilie (airlaid), aby chránily před potřísněním oděvů.

Při přípravě slavnostního stolu látkový ubrousek pokládáme na talíř, v případě, že použijete ještě papírový ubrousek, umístěte jej na pravou stranu. Papírové ubrousky slouží pro otírání úst.

Po zasednutí se větší ubrousek pokládá na klín. Poslouží jako ochrana oděvů před nečistotami a drobky. Po jídle ubrousek složíme neušpiněnou stranou nahoru a položíme na stůl vedle talíře. Pokládat ho do talíře mezi zbytky je nevhodné. Naopak menší papírový ubrousek, který můžeme použít na otření rukou a úst po dojedení, se do špinavého talíře položit může.

 

PORCELÁN A SKLO

Pro sváteční prostření stolů se vždy hodí bílý porcelán a čiré sklo.

Na stole by měly být maximálně 3 sklenice a maximálně tři příbory vedle sebe.

 

VIDLIČKY A NOŽE

Stačí si zapamatovat jednoduché pravidlo. Příbor, který je nejdál od talíře, se použije jako první.

Pokud nás čeká oběd o čtyřech chodech složený z polévky, předkrmu, hlavního jídla a dezertu, bude z pravé strany (z pohledu hosta) nejdále od talíře polévková lžíce. Po odnesení dojedené polévky zůstávají u talíře dva příbory – zprava dva nože a zleva dvě vidličky. Opět začínáme nožem a vidličkou více vzdálenými od talíře. Obvykle je příbor na předkrm menší. Na hlavní pokrm nám zůstane těsně u talíře poslední nůž a vidlička. Dezertní vidlička nebo lžička je umístěna u hrany talíře při středu stolu. Pokud potřebujeme při jídle jen vidličku, nože neodkládáme, ale stále ho držíme. To, že nůž nepatří do úst, je zřejmě od dětských let všem jasné. Stejně jako že při stolování nevydáváme žádné nemilé zvuky, nemlaskáme, neskřípeme nožem po talíři atp. Příbor držíme vždy nad polovinou jeho délky, a konce rukojetí by měly vždy zůstat v našich dlaních. Výjimkou jsou jídla, jako je rizoto, těstoviny anebo třeba asijská kuchyně. Když dojíme, nůž s vidličkou dáme na talíř těsně k sobě. Překřížením naopak zdůrazníme, že se chceme po chvíli k jídlu opět vrátit.

 at_61

 Tip Vinofolu:

V obchodě Vinofol naleznete mnoho skvělých vín, podle příležitosti Vám pomohou se správným výběrem, ale za zmínku rozhodně stojí prvotřídní delikatesy v podobě výtečných moštů, čokolád a pro milovníky masa i francouzské pâté.

at_59

at_52