Menu

Domov

Dýně 3x jinak: nejoblíbenější halloweenské recepty

Dýně 3x jinak: nejoblíbenější halloweenské recepty

Dnes začneme hádankou: Víte, co je askutasquash? Nebudeme vás napínat – před stovkami let tak staří Indiáni nazývali dýni. Právě o ní bude celý dnešní blog. Mohlo by se zdát, že oblíbení oranžoví obři se do našich kuchyní vloudili až v posledních letech s rostoucí popularitou Halloweenu. Ale už naše prababičky dýni pěstovaly a obvykle z ní na konci sezóny vařily sladký kompot s příchutí ananasu.

 

Dnes už si podzim bez dýní neumíme představit. Jestli máte děti, doporučujeme vydlabat, vyřezat a nakonec i rozsvítit dýňové halloweenské strašidlo. Spolehlivě zažehnete plamínky štěstí i v dětských očích. A co si počít s pracně vydlabanou dužinou? Připravili jsme pro vás tři jednoduché recepty, které si doma zaručeně oblíbíte.

 

 

1/ Dýňové hranolky s domácím dipem

 

Znáte někoho, kdo nemá rád hranolky? Čas od času na ně dostane chuť asi každý. Dýňové hranolky si můžete dopřát bez výčitek. Budeme je péct v troubě, takže žádné nezdravé smažení. Jste připraveni? Nahoďte zástěru a jdeme na to!

Depositphotos_220890714_L

 

Co si připravíme?

 

Na hranolky

  • dýně (nejlepší je hokkaidó)
  • sůl
  • pepř
  • olivový olej
  • bylinky (rozmarýn, tymián)

 

Na dip

  • kelímek zakysané smetany
  • sůl
  • stroužek česneku
  • bylinky

 

Postup

Dýni si nakrájíme na půlměsíčky a dužinu se semínky odložíme stranou. Při krájení dávejte velký pozor na prsty, doporučujeme pracovat s kvalitním vykrajovacím náčiním. My používáme super vykrajovací soupravu od Tescomy.

 

V malé mističce smícháme olivový olej, sůl, bylinky a přidáme pepř. Vytvořenou směsí jemně potřeme dýňové hranolky tak, aby byly celé pokryté tenoučkou vrstvou oleje. Vyskládáme je na plech s pečicím papírem a šup do trouby. Pečeme na 180 stupňů asi 30 minut.

 

Zatím si připravíme dip – česnek prolisujeme a smícháme se zakysanou smetanou. Trochu osolíme a přidáme bylinky dle vlastní chuti. A je to, jednoduchá večere je na stole!

 

 

2/ Halloweenský mřížkový koláč

 

Není nad to zpříjemnit si podzimní večer šálkem čaje a sladkou dobrotou. Inspirovali jsme se receptem značky Orion a přinášíme vám jejich tip na báječný dýňový koláč.

Depositphotos_53936287_L

 

Co si připravíme?

 

Na těsto

  • 280 g hladké pšeničné celozrnné mouky
  • 80 g másla
  • 140 g moučkového cukru
  • 1 vejce

 

Na náplň

  • 560 g tvarohu
  • 150 g moučkového cukru
  • 2 lžičky vanilkového cukru
  • 2 žloutky
  • šťávu a najemno strouhanou kůru z jednoho citronu
  • 340 g dýně, oloupané a nakrájené na kostičky
  • 3/4 sáčku vanilkového pudinku

 

 

Postup

Suroviny na těsto důkladně promícháme, prohněteme a vyválíme na sílu asi 0,5 cm. Plát těsta přeneseme do koláčové formy. Doporučujeme zvolit kulatou nepřilnavou formu – seženete ji právě v prodejně Orion.

 

Těsto máme připravené, teď je na řadě náplň. V jedné míse důkladně rozmixujeme tvaroh, moučkový cukr, vanilkový cukr, žloutky, citronovou kůru a šťávu, dýni a vanilkový pudink. Směs nalijeme a rovnoměrně rozetřeme na těsto ve formě.

 

Pečeme v předehřáté troubě na 180 až 200 stupňů asi 45 minut. Po vytažení z trouby zlehka pocukrujeme, můžeme ozdobit šlehačkou nebo ořechy. Dobrou chuť!

 

  

3/ Dýňová pomazánka

 

Na závěr jedna originální rychlovka, která vám zpříjemní pohodové víkendové ráno. Jestli máte rádi pomazánky a dochází vám nápady, máme pro vás recept, který jste ještě zaručeně nezkusili. A stojí za to, nejen proto, že budete mít za 15 minut hotovo!

 

Co si připravíme?

 

  • 1/2 dýně
  • 1 cibule
  • jeden až dva stroužky česneku
  • 2 lžíce másla
  • 70 ml vody
  • sůl
  • pepř
  • chilli

 

 

Postup

Očistíme dýni a nakrájíme ji na kostičky. Na pánvi rozehřejeme máslo a přihodíme kostičky dýně, nahrubo nakrájenou cibuli a stroužky česneku překrojené napůl. Podlijeme trochou vody, přiklopíme pokličkou a necháme asi 10 minut podusit.

 

Potom přidáme sůl, pepř a chilli a vše rozmixujeme. Necháme vychladnout a můžeme podávat – nejlepší je pomazánka s čerstvým kváskovým chlebem.

 

Náš TIP: Pokud nemáte čerstvé pečivo, můžete opéct topinky a pomazánku na ně namazat ještě teplou. Stačí dozdobit petrželkou a rychlá chutná snídaně je na světě.