Dnes začneme hádankou: Víte, co je askutasquash? Nebudeme vás napínat – před stovkami let tak staří Indiáni nazývali dýni. Právě o ní bude celý dnešní blog. Mohlo by se zdát, že oblíbení oranžoví obři se do našich kuchyní vloudili až v posledních letech s rostoucí popularitou Halloweenu. Ale už naše prababičky dýni pěstovaly a obvykle z ní na konci sezóny vařily sladký kompot s příchutí ananasu.
Dnes už si podzim bez dýní neumíme představit. Jestli máte děti, doporučujeme vydlabat, vyřezat a nakonec i rozsvítit dýňové halloweenské strašidlo. Spolehlivě zažehnete plamínky štěstí i v dětských očích. A co si počít s pracně vydlabanou dužinou? Připravili jsme pro vás tři jednoduché recepty, které si doma zaručeně oblíbíte.
Znáte někoho, kdo nemá rád hranolky? Čas od času na ně dostane chuť asi každý. Dýňové hranolky si můžete dopřát bez výčitek. Budeme je péct v troubě, takže žádné nezdravé smažení. Jste připraveni? Nahoďte zástěru a jdeme na to!
Co si připravíme?
Na hranolky
Na dip
Postup
Dýni si nakrájíme na půlměsíčky a dužinu se semínky odložíme stranou. Při krájení dávejte velký pozor na prsty, doporučujeme pracovat s kvalitním vykrajovacím náčiním. My používáme super vykrajovací soupravu od Tescomy.
V malé mističce smícháme olivový olej, sůl, bylinky a přidáme pepř. Vytvořenou směsí jemně potřeme dýňové hranolky tak, aby byly celé pokryté tenoučkou vrstvou oleje. Vyskládáme je na plech s pečicím papírem a šup do trouby. Pečeme na 180 stupňů asi 30 minut.
Zatím si připravíme dip – česnek prolisujeme a smícháme se zakysanou smetanou. Trochu osolíme a přidáme bylinky dle vlastní chuti. A je to, jednoduchá večere je na stole!
Není nad to zpříjemnit si podzimní večer šálkem čaje a sladkou dobrotou. Inspirovali jsme se receptem značky Orion a přinášíme vám jejich tip na báječný dýňový koláč.
Co si připravíme?
Na těsto
Na náplň
Postup
Suroviny na těsto důkladně promícháme, prohněteme a vyválíme na sílu asi 0,5 cm. Plát těsta přeneseme do koláčové formy. Doporučujeme zvolit kulatou nepřilnavou formu – seženete ji právě v prodejně Orion.
Těsto máme připravené, teď je na řadě náplň. V jedné míse důkladně rozmixujeme tvaroh, moučkový cukr, vanilkový cukr, žloutky, citronovou kůru a šťávu, dýni a vanilkový pudink. Směs nalijeme a rovnoměrně rozetřeme na těsto ve formě.
Pečeme v předehřáté troubě na 180 až 200 stupňů asi 45 minut. Po vytažení z trouby zlehka pocukrujeme, můžeme ozdobit šlehačkou nebo ořechy. Dobrou chuť!
Na závěr jedna originální rychlovka, která vám zpříjemní pohodové víkendové ráno. Jestli máte rádi pomazánky a dochází vám nápady, máme pro vás recept, který jste ještě zaručeně nezkusili. A stojí za to, nejen proto, že budete mít za 15 minut hotovo!
Co si připravíme?
Postup
Očistíme dýni a nakrájíme ji na kostičky. Na pánvi rozehřejeme máslo a přihodíme kostičky dýně, nahrubo nakrájenou cibuli a stroužky česneku překrojené napůl. Podlijeme trochou vody, přiklopíme pokličkou a necháme asi 10 minut podusit.
Potom přidáme sůl, pepř a chilli a vše rozmixujeme. Necháme vychladnout a můžeme podávat – nejlepší je pomazánka s čerstvým kváskovým chlebem.
Náš TIP: Pokud nemáte čerstvé pečivo, můžete opéct topinky a pomazánku na ně namazat ještě teplou. Stačí dozdobit petrželkou a rychlá chutná snídaně je na světě.