Menu

Domov

Domácí burger, kterému se kupované nevyrovnají

Domácí burger, kterému se kupované nevyrovnají

Gril se postupně zahřívá, ideálně na 220 stupňů, a vy si podle receptů předního českého kuchaře Zdeňka Pohlreicha a foodbloggera Martina Škody můžete připravit skvělé domácí burgery. Potřebujete jen několik ingrediencí na to, abyste pro vaše hosty či nejbližší vykouzlili tuto původem americkou pochoutku.

Pokud ale raději ochutnáváte, než vaříte, zveme vás na Burger Festival, který se bude konat v Paláci Pardubice od 30. 7. do 1. 8. 2021.

 Burger_fest_pozvanka

Recept Martina Škody:

Bacon Cheeseburger

Ingredience na 6 porcí

Na burgery

1,2 kg mletého hovězího masa

1 lžíce soli

1 lžička mletého černého pepře

100 g čedaru vcelku

50 g másla

2 lžíce rostlinného oleje

5 plátků vyzrálého čedaru

Na servírování

12 plátků anglické slaniny a

6 plátků čedaru

6 hamburgerových housek

6 kyselých okurek

2 rajčata

3 listy římského salátu

plnotučná hořčice

kečup, majonéza

1 červená cibule

Posup:

Z masa vytvarujte placky o výšce maximálně 2 cm. Martinův trik spočívá v tom, že nakrájí čedar a máslo na malé kostičky, které zapracuje do masa. V burgerové placce jsou tedy ingredience navíc, které zajistí, že burger bude krásně vláčný. Než placky umístíte na rozžhavený gril, potřete je olejem.

Na grilu masové placky opékejte po dobu cca 3 až 5 minut z každé strany v závislosti na teplotě a tloušťce burgeru. Martin doporučuje otočit každou placku pouze 2x, aby se zbytečnou manipulací  nepotrhaly.

Poté položte na gril plátky slaniny a přepůlené houskové bulky. Slaninka se musí upéct dokřupava, bulky stačí prohřát a mírně zbarvit na povrchu, aby se hned nenasákly šťávou z masa a byly křupavé.

Příprava na servírování: na spodní část bulky dejte dávku hořčice, majonézy i kečupu, natrhaný salát, nakrájenou kyselou okurku, plátky rajčat a znovu salát, na který položte burger.  Na závěr položte plátky slaniny a kolečko cibule.

 

Recept Zdeňka Pohlreicha:

Ani přední český šéfkuchař, známý ze show Ano, šéfe či Šéf na grilu, se mletého masa nebojí, sám si ho i rád namele, a to z klasického roštěnce. Po namletí nechává maso odpočinout. Mezitím si připraví marinádu z oregana, rozmarýnu a tymiánu, které v hmoždíři utře s olivovým olejem.

Ingredience na 6 porcí burgerů

750 g mletého hovězího masa (steak z roštěnce)

20 g zeleného pepře

20 g čerstvého tymiánu, nasekaného

6 ml worcesterové omáčky

Na servírování:

15 g francouzské hořčice

mořská sůl

čerstvě namletý pepř

6 housek na burger

100 g listů rukoly

1 cibule, nakrájená na plátky

3 rajčata, nakrájená na plátky

kečup, majonéza, dip nebo prostě to, co máte rádi

Postup:

Ve velké míse dobře promíchejte ingredience na burgery. Ze směsi vytvořte 6 masových placek vysokých 2,5 cm. Takto připravené je zakryjte mikrotenovou fólií a uložte do lednice.

Připravte gril na přímé grilování. Burgery grilujte 3–5 minut z každé strany.

Housky rozkrojte a vložte na gril. Bude jim stačit půl až jedna minuta, radí Zdeněk Pohlreich.

Na spodní půlku housky dejte nejprve list salátu, na něj burger, cibuli, plátek rajčete, omáčku dle chuti a přiklopte druhou půlkou housky.

Nezapomeňte, že v Paláci Pardubice stále soutěžíme i o potřeby na grilování, a to do 9. 7. 2021.