Menu

Domov

Dokonalý víkendový dezert

Dokonalý víkendový dezert

Mrkvový cupcake

Mrkev mu dodává fantastickou vláčnost a koření lákavou vůni. Stačí už jen kopeček svěžího krému a jste v labužnickém nebi. 

Počet porcí: 12 cupcakes

 

 Ingredience

140 ml bílého jogurtu

100 g másla (rozpuštěného)

4 vejce

360 g polohrubé mouky

200 g krupicového cukru

1 sáček prášku do pečiva

špetka soli

240 g mrkve, nastrouhané najemno

1 lžička mleté skořice

1 lžička mletého zázvoru

1 lžička olivového oleje

1 lžička citronové kůry

1/4 lžičky strouhaného muškátového oříšku

kvítka nebo lístky bylinek na ozdobu (nemusí být)

 

Na krém

250 g čerstvého smetanového sýra

100 ml smetany ke šlehání

2 lžíce moučkového cukru

1 lžička citronové kůry

 

Pečení

  1. Troubu předehřejte na 180 °C. Formu nebo formičky na muffiny vyložte papírovými košíčky. 
  2. 2. Připravte si suché ingredience: do mísy prosejte mouku, přidejte cukr, kypřící prášek, sůl a všechno koření. Promíchejte.
  3. V míse našlehejte jogurt, rozpuštěné zchladlé máslo a vejce. Přisypte suché ingredience a krátce promíchejte. Nakonec vmíchejte nastrouhanou mrkev. Je-li mrkev sušší, přidejte ještě lžíci či dvě jogurtu.
  4. Rozdělte do formiček a pečte, až muffiny vyběhnou a zezlátnou. Trvá to asi 20 minut. Propečenost zkontrolujte špejlí. Když vyjde suchá jen s pár drobečky, máte hotovo.
  5. Během pečení si připravte krém. Sýr prošlehejte s cukrem dohladka a dochuťte citronovou kůrou a citronovou šťávou. Krémem zdobte vychladlé dortíky.

NĚCO NAVÍC

Směsi (moučnou suchou a jogurtovou mokrou) při spojování nepřemíchejte, stačí, aby se suchá směs navlhčila – použijte stěrku či vařečku. Pár hrudek v těstě do muffinů patří, jinak budou tvrdé. 

Máte chuť na změnu? Vyměňte mrkev za jablka nebo je namíchejte v poměru 1:1. 

Do těsta můžete přidat hrst nahrubo nasekaných vlašských ořechů.

Formy na cupcakes a košíčky seženete v prodejně Orion.